gif
logo

Napici od kafe

Kakvu kafu vi pijete?

cofee

Evo nekih od najpopularnijih ukusa kafe.

 
Crna kafa (popularnije kod nas je “turska kafa”) je najprostija, ali ume da bude najneukusnija ako ne znate da je skuvate. Uglavnom se služi bez mleka, a šećer se stavlja po izboru. Bitna u našoj kulturi, o čemu svedoči i to da devojke i žene koje znaju da skuvaju tursku – mogu da se udaju!

espreso-bowl

Espresso – osim klasičnog “kratkog” espresa postoji i kod nas popularna verzija takozvanog “produženog espresa” koji su stvorili ljudi koji ne znaju šta je dobra kafa. Ako neko ima iskustva kao šanker, zna da je razlika u tome što samo stavite veću šolju i pustite aparat da stavi više vode i ta se kafa uglavnom služi s mlekom kako bi prikrila nedostatak kafe. Mleko i šećer stavljaju se po ukusu.

cafe-aparat

Deutsch kafa (Deutsche Kaffee) je u suštini isto što i produženi espreso s mlekom, samo što se kod ove kafe mleko sipa iz aparata, ne dodaje se ručno.

cafe-image

Caffè macchiato – može se reći da je podvrsta kratkog espressa, samo što se ovde stavlja samo kap mleka u gotovu kafu.

cafe-macchiato

Caffè cappuccino – ovo je kafa za one osetljive na kofein. Espreso se sipa u vruće mleko (ali mleko bez pene). Odnos mleka i kafe bi trebalo da bude 3:1.

cafe-frappe

Frappé – veoma popularno piće u letnjim mesecima. Kod nas je čak i izgubilo svoju suštinu, tj. više se pretvorilo u neki tečni sladoled nego što je kafa. Pravi se od arome u prahu koja se sipa u blender, preko koje se sipa mleko. To se promućka dok se ne napravi pena, preko se stavlja šlag i eventualno čokoladni sirup.

irish-coffe

Irska kafa – jako retko se pije u našim krajevima, ali je možete dobiti u nekom Irish Pub-u. To je crna kafa sa 0.03 irskog viskija, preko koje se stavlja šlag.

cafe-image-one