gif
logo

Napici od kafe

Kakvu kafu vi pijete?

Evo nekih od najpopularnijih ukusa kafe.

Espresso

Espresso je napitak napravljen od sveže pržene i mlevene kafe, čija ekstrakcija iznosi 25-30ml. Intenzivan ukus, puno telo i bogate arome karakterišu ovaj čudotvorni napitak. Osmišljen je početkom 20. veka, prvenstveno kako bi se radnicima u Italiji skratile pauzeza kafu.

Macchiato

Reč "Macchiato" je italijanskog porekla i znači"fleka" ili "obeležen", tako da je bukvalni prevod "Caffe e macchiato" zapravo "Uflekana kafa", što je zapravo espreso sa mrljom tople mlečne kreme.

Cappuccino

Cappuccino je kremasti klasik napravljen od espresa, toplog mleka i fino isteksturisane mlečne kreme. Naziv je dobio po boji odora italijanskih fratara kapucinera. Italijanski Kapućino nije bio toliko poznat sve do 1930. godine, kada se pojavljuje prvi put u Trstu, u jednom kafeu bečkog stila, kao i u drugim gradovima bivše Austije, u prvim decenijama 20. veka.

Caffe Latte

Bukvalni prevod "Caffe e latte" sa italijanskog je "kafa i mleko". Ovaj napitak ukusom neodoljivo podseća na belu kafu. Za razliku od kapućina, priprema se u staklenoj časi, koja se napuni toplim mlekom sa malo mlečne kreme, preko koje se prelije jedna doza espresa.

Mochaccino

Mochaccino je kafeni napitak namenjen sladokuscima. Priprema se identično kao kapućino s' tim što se dodaje sirup od čokolade (crne ili mlečne), ili kakao u prahu. Kao i kod kapućina na vrhu ima fino isteksturisanu mlečnu kremu. Obično se služi u staklenoj šolji ili časi, kako bi se jasno videli slojevi čokolade, espressa i mlečne kreme. Ovaj napitak je kod nas poznat i kao "Mocha".

Espresso Con Panna

"Espresso Con Panna" u bukvalnom prevodu sa italijanskog je "Espreso sa šlagom", to je espreso (običan ili dupli) nadeven šlagom, preko koga se po želji gosta moze posuti malo kakaa. U svetu je još poznat pod nazivom "Caffe Vienna".

Affogato

"Affogato" u prvodu sa italijanskog jezika "utopljen" je desert čiji je espreso osnovni sastojak. Priprema se tako što kuglu od sladoleda, obično vanile prelijemo šotom toplog espresa. Idealno za tople dane. Zar ne?

Caffe Corretto

"Caffe Corretto" je napitak italijanskog porekla koji se sastoji od espresa i manje količine alkohola (grappa, sambuca, amaretto...).
Van Italije, ovaj napitak je takodje poznat pod nazivom "Espresso Corretto". Obično ga poručuju kao "un caffe corretto alla Grappa", "un caffe corretto alla Sambuca" ili "un caffe corretto alla Amaretto" u zavisnosti od varijante u kojoj žele da ga popiju. Većina barista u Italiji priprema ovaj napitak tako što u Espreso sipa malo alkohola po izboru gosta, dok u nekim slučajevima serviraju posebno espreso, uz koji daju i šot željene žestine.

Flat white

Flat white je poreklom iz Australije i Novog Zelanda. U njihovom žargonskom izražavanju ovo znači malo kreme "flat", puno mleka "white". Ovakvo mleko je idealno za crtanje "Latte Art". Današnji kapućino po većini kafeterija zapravo jeste Flat White. Pravi kapućino bi morao da bude bogatiji kremom.

Caffe Americano

"Caffe Americano" ili skraćeno "Americano" je zapravo kratki espreso u velikoj šolji, razredjen vrućom vodom.
Namenjen je osobama koje ne vole intenzivan ukus espresa.
Ukusom potseća na filter kafu.

Domaća kafa

Domaća kafa je napitak od pržene, fino samlevene, nefiltrirane minas kafe.Prepoznatljive je arome, bogatog ukusa i mirisa po kome se svakog jutra osećaju domovi širom Srbije.